keskiviikko 9. maaliskuuta 2016



Menneenä sunnuntaina saatiin viettää ensimmäiset meidän perheen juhlat tässä kodissa, omassa kodissa. Odotettu hetki, juhlan arvoinen sekin. Poika kastettiin ja sai nimen kauniin, joskin taidan olla hiukan jäävi kommentoimaan. :)

Jännää oli valmistautua juhlaan. Keskeneräisyys luo omat haasteensa, mutta toisaalta armahtaa aika ihanasti. Kun kaikki ei ole remontin osalta vielä vimpan päälle, eikä edes lähelle sitä, (vasta murto-osa on) on aika turhaa niuhottaa oikein mistään. Toisaalta keskeneräisyyden naamioiminen tai paremminkin viihtyistäminen voi olla hieman haastavaa. Minusta on mukava että esimerkiksi sisälle astuessa voi heti tuntea olevansa tervetullut ja astuvansa viihtyisään kotiin. Siksipä tuntuu hieman ynseältä eteisen huokolevyillä peitetyt vanhat oviaukot, reunoistaan repsottavat kattopaperit tai räikeänvihreät STOKVIS-teipit vielä ovettoman oviaukon kynnyksellä. No onneksi on kukat ja kynttilät, ja emännän ujo yritys luoda tunnelmaa sinne missä sitä ei kovin kauheasti ole. :D

Salissa on tunnelmaa, ja ruokasalissakin (jos pitää katseensa irti katosta), vaikkakin jälkimmäinen kuuluu vielä näiden täysin keskeneräisten huoneiden joukkoon. M nikkaroi ristiäispäivää edeltävänä iltana meille pitkän pöydänkannen. Jalat eivät vielä ehtineet mukaan, mutta toimiihan tuo noinkin hetken, vanhan pöydän päälle nostettuna. Toimivuutta on ennenkaikkea tuo koko. Neljän sijaan mahtuu pöydän ympärille kokonainen tusina kirppareilta ja varastosta haalittuja tuoleja, ja niille yhtä monta istujaa. Että tervetuloa kahville & teelle!



Mutta eihän tämä elämä yhtä juhlaa ole, "välillä" pitää elää myös arkea ;). Tällaisessa talossa talvipäivien arkeen kuuluu olennaisena osana lämmittäminen. Ja jotta voi lämmittää, täytyy olla puuta jolla lämmittää. Ja vielä mukavampaa jos puut ovat pienittyinä ja kuivattuina ennen seuraavan talven pakkasia. Pari  pihan suurinta koivua onkin pienittynä kuivumassa, mutta vielä on kaadettavaa ja halottavaa jotta ensi talvesta selvitään lämpiminä. Mukavaahan tuo on pienessä pakkasessa ja kevätauringon paisteessa pätkiä ja halkoa. Hyötyliikuntaa parhaimmillaan!




Sitten täällä on meneillään toisenlainenkin puuprojekti. Vanha laituri alkaa olla vähän liian vanha ja väsynyt, kuten viime kesänä otetusta kuvasta voi aavistella. Milloin lie laituri lopettanut toimintansa uimisen mahdollistajana ja saunavesien haun helpottajana. Tässä rannassa on niin paljon ja pitkästi mutaa, että edes ankarimmassa uimisen himossa ei täällä uida ilman laituria. Hätätapauksessa ja rankan hikoilun jälkeen voi styroksilevyillä polskia mudan ulottumattomiin, kirkkaampien vetten tykö, mutta ei sekään pidemmänpäälle ole kovin nautinnollista. Laiturinteko onkin ollut viimepäivien ykkösjuttu.



M kävi kaatamassa pitkiä mäntyjä vanhempieni metsästä ja kärräsi ne järvenjäälle. Puiden kuorimisen jälkeen tehtiin kairalla tai moottorisahalla reikä jäähän ja sitten vain paalu pohjaan niin syvälle kuin upposi. Vasara tai edes leka ei oisi tuohon nuijimiseen riittänyt, onneksi oli kaivuri (ja velipoikia) saatavilla, ja jää niin paksua että kantoi koneen (ja velipojat). 





Nyt on pitkä parijono paaluja odottamassa kansirakennelmaa päällensä. Ja jään sulamista. Ja kesäkelien ruskettamia varpaita juoksemaan  tukevahkonoloista rakennelmaa pitkin linnunmaidon lämpimään järviveteen. Molskis vain, kyllä sitten kelpaa, kun on kesä!

5 kommenttia:

  1. Mukavissa tunnelmissa pienin on saanut nimensä ja laituri uuden tukevan alustan. Remonttivaihde sitten päälle kun olette hetken vielä eläneet neljän hengen perheenä ja kun kevät on vähän pidemmällä. Kyllä se pienin askelin menee eteenpäin./ m

    VastaaPoista
  2. Pienokaisella on ollut ihanan kotoisat puitteet ristiäisissä, kuvista voi aivan aistia tunnelman. :) Täällä on hauska käydä lueskelemassa niin kivasti kirjoitettua tekstiä ja kauniita kuvia!

    VastaaPoista
  3. Löysin toisen blogin kautta tänne ja ihastui heti! Teillä on todella kaunis koti! :) Oikein paljon onnea pienelle miehelle nimestä! <3

    Tervetuloa kurkistamaan blogiini, meillä rakennetaan uutta perinteistä pohjalaistaloa. :) vaniljanvalkoista.blogspot.fi

    VastaaPoista
  4. Onnea pienelle ja koko perheelle😊 minun silmään teillä on jo hyvin valmista,meillä on projekti vasta aivan alussa.

    VastaaPoista
  5. Onnea pienelle ja koko perheelle😊 minun silmään teillä on jo hyvin valmista,meillä on projekti vasta aivan alussa.

    VastaaPoista